Türkiye nin Avrupa da üs olduğu ve 5 yıldır liderliği bırakmadığı hafif ticari araç üretiminde büyük kan kaybı yaşanıyor. Vergi oranlarının ve ticari belge ücretlerinin artması, trafik kontrollerinin sıklaşması sonucu toplam pazarda hafif ticari aracın payı yüzde 22 ile son 10 yılın en düşük düzeyine kadar inerken, üretim azaldı.

TÜRKİYE de hafif ticari araçların otomotiv sanayinde çok önemli bir yeri vardır. 2001 yılında Türkiye de geliştirilen modellerle başlayan üretimi iç pazarda desteklenen talep ile hızla gelişmiş ve 2012 yılında da bu araçların toplam üretimdeki payı yüzde 43 gibi çok önemli bir düzeye çıkmıştır. Bugün Türkiye, 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke arasında hafif ticari araç üretiminde son 5 yıldır birinciliğini koruyor. Özellikle vergi avantajının da etkisiyle iç pazarda sağlanan bu güçlü talep yapısı ihracata da çok olumlu yansımış ve bu araçların toplam araç ihracatındaki payı hızla artarak, 2012 yılında yüzde 42 a yükseldi.

YÜZDE 33 DÜŞÜŞ

Ancak iç pazarda 2006 yılında yüzde 37 düzeyine yükselen hafif ticari araç pazar payı artan vergi ve ticari araç belgelendirme bedelleri yanında, tüketiciyi bu araçları kullanmaktan caydıran denetimler sonucu hızla azalarak 2012 yılında yüzde 27 ye kadar geriledi. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, pazar kaybının 2013 yılında da hızla devam ettiğini belirterek, "Hafif ticari araç pazarı 2013 yılı ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında azalarak 145 bin adet seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılı Ekim ayında otomobil pazarı yüzde 8 artarken, hafif ticari araç pazarı yüzde 33 azaldı ve son 10 yılın en düşük düzeyine indi. Hafif ticarin payı yüzde 22 ye gerilerken, ithalatın payı yüzde 48 i aştı" dedi.
Hafif ticari araç satışlarınaki büyük kayıpların sebebi şunlar:
· Bu araçların ÖTV içinde vergilendirmesi, 2002 yılında yüzde 4 olarak belirlenmişti. Ancak daha sonra 2005 yılında kazandığı talep yoğunluğu nedeni ile bu vergi yüzde 10 a yükseltildi. En son 2012 yılında bu vergi haddi tekrar arttırılmış ve yüzde 15 e yükseltildi.
· Karayolu Taşımacılık Mevzuatına göre de bu araçlara uygulanan K2 Belgesi ücreti ile Taşıt Kartı Ücreti toplamı 2006 yılından bu güne 3 katına yakın artmış ve bu belgenin bedeli ek bir vergi değerine ulaştı.
· Bu tip araçlara yönelik trafikte sık kontroller her geçen gün artıyor.
· Bu tip araçların Boğaziçi Köprüsü nden geçemememis de ayrı bir caydırıcı sebep olarak dikkat çekiyor.




[ Yazıyı Oku ]
Hurda Araç Desteği:Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda araç destek paketine ilişkin, 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesinin doğru olmadığını belirterek, "Teknoloji çok değişti, yollar çok değişti" dedi. Ergün, hurda araçlara ilişkin sürecin 2014 yılında sonuçlandırılacağını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) Gaziantep Şubesinin açılışına katıldı.

Ergün, açılışta bir gazetecinin "hurda araç destek paketiyle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğu" sorusuna, hurda veya yaşı dolmuş araçların trafikten çekilmesiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini söyledi.

Bu çalışmada herhangi bir vergi teşviği olmadığına dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"Soru bu şekilde sorulduğu zaman da bakan arkadaşlarımız, "böyle birşey yok" diyor. Evet, vergi teşviği yok. Buradaki amaç şudur, yaşı dolmuş, trafiği aksatan araçları trafikten çekmek. Bunun için daha önce bir uygulama yaptık. Bu uygulama ağır tonajlı araçlar, kamyonlar ve otobüsler için yapıldı. Şimdi de otomobillerle ilgili çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz."

Çalışma kapsamında aracı alınacak kişiye bedel ödeneceğini ifade eden Ergün, Türkiyede üretilen yerli otomobili alması halinde de uygun kredi mekanizması oluşturabilmek için çalıştıklarını dile getirdi.

BAKAN ERGÜN TARİH VERDİ
Vergi indirimi ya da vergi teşviğinin sözkonusu olmadığını vurgulayan Ergün, "Ama nasıl olduysa bazı arkadaşlarımız soruyu bu şekilde sordukları için bazı bakan arkadaşlarımız da tabi özellikle vergi konusunda hassas bakan arkadaşlarımız, "vergi indirimi falan yok" diyor. Çalışma başka bir çerçevede devam ediyor. İnşallah 2014de sonuçlandıracağız, o zaman ilan ederiz" diye konuştu.

Alınacak otomobilin yaşına ilişkin değişik alternatifler olduğunu anlatan Ergün, şunları kaydetti:

"Araçların yaşına ilişkin alternatifler var. "16 olsun, 20 olsun" diyen arkadaşlar var. O civarda bir noktada devam eder. 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesi doğru değil, teknoloji çok değişti, yollar çok değişti. Kullanan için de trafiğin genel akışı için de önemli sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bunları görüyoruz. Çevre açısından da olumsuzların devam ettiğini görüyoruz. Bunları bir bütün halinde değerlendiriyoruz."



[ Yazıyı Oku ]
HYUNDAİ DE "ÖĞRETMENE VE ÇİFTÇİYE ÖZEL FİYATLAR"

Satılık Hyundai, ekim ayında Hyundai Finans la yüzde 0,89 dan başlayan düşük faiz oranlarıyla ve 60 aya kadar varan vade seçenekleri sunuyor.

Hyundai Kredinin Ekim ayındaki avantajlarına göre, Hyundai Accent Blue nun benzinli versiyonlarında 30 bin lira için 30 ay yüzde 0,77 faizli kredi seçeneği öne çıkıyor.

Ayrıca, "Şimdi Al, 2014 te Öde" imkanı da sunulan avantajlar arasında bulunuyor.

Satılık Hyundaı, Satılık Accent Blue 39 bin 350 lira, Satılık İ30 49 bin 300 lira, Satılık Elantra 46 bin 500 lira, Satılık İ20 31 bin 750 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuyor.

[ Yazıyı Oku ]
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği olmayan yük ve yolcu taşıyan ticari araçların yola çıkmasına müsaade edilmeyecek" dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, 8 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğe göre, ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Kış aylarında yollarda hem insanları mağdur etmemek hem ticaretin aksamasının önüne geçmek için önlem aldıklarını belirten Yıldırım, "Aslında kış aylarında yolları kapatan kar değil, önlem almayan araçlar" dedi.

Kış şartlarına göre önlem almamış, kış lastiği olmayan araçların zaman zaman yolun tamamen kapanmasına neden olduklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu durum yolların tamamen kilitlenmesine, insanların mağdur olmasına neden oluyor. Bu tip sıkıntıların önüne geçmek için birçok önlem alıyoruz. Son olarak bir yönetmelik yayımladık ve bu yönetmeliğe göre, yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlar kış lastiği takmadan yola çıkamayacaklar. Hususi otomobillerin henüz kapsama alınmadığını da bu vesileyle belirtmek isterim. 1 Aralıktan itibaren 1 Nisana kadar kış lastiği takılmayan yük ve yolcu taşıyan ticari araçl arın yola çıkmasına müsaade edilmeyecek. Böylelikle önemli ölçüde, kış aylarında yaşanan yol kapanmalarının, araçların yollarda kalmasının önüne geçilmiş olacak."

"Kış aylarında karla mücadele yerine kış şartlarına hazırlıksız araçlarla mücadele ettiklerini" anlatan Yıldırım, "bu yıl tedbirsiz yola çıkan araçların daha sıkı denetleneceğini" kaydetti. Son 11 yılda trafiğe çıkan araç sayısı yüzde 125 artmasına rağmen aldıkları tedbirler ve yapılan bölünmüş yollar sayesinde trafik kazalarında can kaybının azaldığına dikkati çeken Yıldırım, kışın artan kazaların daha da azaltılması kapsamında kış lastiğinin zorunlu hale getirildiğini, bu kurala uymayana para cezası uygulanacağını söyledi.



[ Yazıyı Oku ]
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, özellikle yakıt harcamasını düşürmek için dizel aracı tercih edenleri üzdü. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) eylül ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 7,88 oldu. Buna karşın otomobillerde kullanılan bazı yakıt türlerindeki artış, enflasyon oranını geride bıraktı.Enflasyon sepetinde yer alan yakıt türleri içerisinde son 1 yılda fiyatı en fazla artan ürün mazot oldu. Mazotun litre fiyatı bu dönemde yüzde 11,1 arttı ve TÜFE nin yaklaşık 4 puan üstünde gerçekleşti. Böylece Eylül 2012 de 4,1 lira olan mazotun litresi, geçen ay itibariyle 4,5 liraya yükseldi.

Litre fiyatındaki artışa bağlı olarak geçen yılın eylül ayında 50 litre mazot için 205 lira ödenirken, bu yılın aynı ayında bu miktar 225 liraya çıktı.



[ Yazıyı Oku ]

<<ılk Baş <Önceki | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Sonraki> En Son>>